Een aansprekende discipline hanteren

No video selected.

Discipline is geen vies woord. Aansprekende discipline helpt kinderen namelijk te begrijpen dat hun gedrag altijd consequenties heeft. En dat deze consequenties worden uitgevoerd in een voorspelbare en liefdevolle omgeving. Dit betekent dat je kind zich veilig en zeker voelt en weet wat hij of zij kan verwachten.

Aansprekende discipline helpt kinderen niet alleen te accepteren om verantwoordelijk te zijn voor hun gedrag, het leert ze ook om rekening te houden met de gevoelens en wensen van anderen. Bovendien helpt het om hun zelfbeheersing te ontwikkelen.

Voor ouders betekent aansprekende discipline dat je goed voorbereid bent. Je stelt goede basisregels op en vertelt je kind hierbij vooral wat je wel wilt, in plaats van wat je niet wilt. Je geeft duidelijke, rustige instructies en bent consequent, elke dag weer. Je kind zal snel leren dat je altijd volhoudt en dat je meent wat je zegt!

Maar je hoeft niet altijd meteen op elk klein probleem in te gaan. Negeer het gedrag waarvan je denkt dat het eigenlijk aandacht vragen is. Geef het niet te veel aandacht en het kan weer stoppen.

Als de gestelde regels worden overtreden, reageer dan snel, blijf kalm en laat een passende consequentie volgen die bij de leeftijd past. Zoals het speelgoed een paar minuten wegnemen.

En vergeet niet het gedrag dat je graag wilt zien, te prijzen. Probeer te letten op de momenten waarop je kinderen de regels proberen op te volgen, en prijs ze hiervoor. Zeker wanneer ze iets nieuws aan het leren zijn.

Hier zijn nog een paar thema’s die je laten nadenken over hoe je  kinderen kunt laten leren door aansprekende discipline:

  • Kinderen kunnen niet altijd alles hebben. Stel regels op!
  • Hoe je op de tijd de deur uit komt in de ochtend