Laten leren door positieve ondersteuning

No video selected.

Kinderen hebben aandacht van hun ouders nodig. Maar dit betekent niet dat je elke minuut van de dag met ze moet spelen. Het is belangrijk dat je er voor ze bent wanneer ze naar je toe komen voor hulp of om te praten. Ook al is het maar een minuutje.

Het helpt om positief te zijn over de dingen die je kind aan het doen is. Geef ze aandacht als ze iets doen wat je leuk of goed vindt. Geef ze een complimentje of laat zien dat je het goed vindt wat ze doen. Dit vergroot de kans dat ze het weer zullen doen! Een schouderklopje of en ‘Dank je dat je rustig speelde toen ik aan de telefoon zat’ is een goede manier om het gedrag aan te moedigen.

Andere tips voor het bieden van een positieve leeromgeving zijn:

  • Praat rustig. Dit laat je kinderen zien dat je ze respecteert en leert hem hoe je respectvol met anderen spreekt.
  • Gebruik ‘spontane leermomenten’. Dit betekent dat je ze iets leert wanneer het kan. Bijvoorbeeld, geef je kind niet meteen het antwoord op hun vraag. Stimuleer je kind om er over te praten en over na te denken of geef ze een hint zodat ze zelf het antwoord kunnen vinden. Zo leren ze veel meer.
  • Deel je eigen ervaringen. Kinderen moeten ook oefenen om te luisteren. Vertel ze iets over je dag of over iets waarin ze geïnteresseerd zijn.
  • Wees liefdevol. Laat je kinderen zien dat je van ze houdt. Kus ze, knuffel ze en laat zien dat je kind geliefd en veilig is.

Hier zijn nog een paar thema’s die je laten nadenken over hoe je kinderen kunt laten leren door positieve ondersteuning:

  • Kinderen helpen zelf problemen op te lossen
  • Waarom praten zo belangrijk is